Ontdek een Parel middenin de Bossen: Joe Mann Natuurtheater.

Het natuurtheater uit 1954 is één van de mooiste openluchttheaters van Noord-Brabant. Daarom heeft het de status van gemeentelijk monument.
Het theater, dat ligt ingebed tussen een voormalig ven, is volledig ingepast in de omliggende natuur. Achter het speelpodium ligt een helling 
die het geluid weerkaatst richting toeschouwers en in de helling zijn trappen gemaakt van boomstammetjes.

Vermaak voor de kids

In de zomervakantie is er elke woensdagmiddag om 14.30 uur een kindervoorstelling voor kinderen van 4 tot en met 12 jaar. De entreeprijzen worden ook bewust klein gehouden, zodat een bezoek aan het theater voor iedereen leuk en betaalbaar blijft. Op Jeth Best staat het programma en kan je kaartjes reserveren.

Decor voor bijzondere stukken

Theatergroep BLUV heeft het Joe Mann als vaste speelplek geadopteerd. Het openluchttheater vormt het decor voor hun bijzondere stukken. Meestal voert BLUV in augustus en september voorstellingen in het theater op. Het actuele programma staat op hun website.

Joe Mann stierf als held

Joe Mann was een Amerikaanse soldaat in de Tweede Wereldoorlog. Bij de luchtlandingen op zondag 17 september 1944, onderdeel van Operatie Market Garden, landde hij nabij Son en Best. Zijn taak was om de brug over het Wilhelminakanaal bij Best zo lang mogelijk te bezetten. In de bossen tussen Best en Son bevonden zich sterkere Duitse troepen dan verwacht. De diverse Amerikaanse pelotons die op weg waren naar de brug raakten het onderlinge contact kwijt. De opdracht bleek onuitvoerbaar en de compagnie trok zich terug, behalve een groep met daaronder Joe Mann.

In de ochtend van 18 september was er dichte mist. De Duitsers dachten dat er geen Amerikanen meer waren. Een Duitse patrouille stuitte op de groep soldaten. Mann zat met zes anderen in een dekkingskuil. Er volgde een gevecht waarbij handgranaten werden gebruikt. Na meerdere ontploffingen kwam er een handgranaat terecht bij Mann. Die kon hem niet teruggooien wegens de verwondingen aan zijn armen.  Hij riep: ‘Grenade’ en gooide zich ruggelings op de granaat. Hij stierf kort na de ontploffing. Dankzij zijn opoffering werden er van de zes mannen in de kuil slechts drie vrij lichtgewond, de rest bleef ongedeerd. Bij een grootscheepse aanval later op die dag wist de groep zich weer te bevrijden en naam daarbij hun bewakers gevangen.

Mann kreeg voor zijn daden de hoogste militaire onderscheiding: de Medal of Honor. Op de plaats waar Mann is gesneuveld, aan de Boslaan-Zuid in Best, staat een monument voor hem. Daarnaast is er het natuutheater en het oorlogsmonument. Dit monument is onthuld op 17 september 1956 door Manns ouders.

Klik hier en download de Joe Mann route.