Uniek in Best is de stal bij de boerderij van familie Schepers! Met een houtskelet uit 1263 is deze stal, oftewel Armenhoef, in Best de oudste, nog in gebruik zijnde boerderij van Nederland, mogelijk in West-Europa. Uit een jaarringenonderzoek is gebleken dat het houtskelet van de stal dateert uit omstreeks 1263. Het gebouw is sinds 2011 gemeentelijk monument.

Unieke geschiedenis in Best!

De boerderij heeft in vroegere tijd de functie gehad van armenhoef. De opbrengsten van deze grootste boerderij van Best werden gebruikt voor de armenzorg; vandaar de naam armenhoef. De gemeente heeft het gebouw erkend als een gemeentelijk monument vanwege de cultuurhistorische, de architectuurhistorische en de landschappelijke waarde. Elementen als de ouderdom, de gaafheid van de boerderij en de functie ten behoeve van de armenzorg speelden daarbij een rol. Voor het rijk zijn de ouderdom van deze boerderij en de zeldzame bouwkenmerken, zoals het schuuroverstek boven de noordgevel, bepalend geweest voor de toelating tot de erkenningsprocedure als rijksmonument. Deze armenhoef is helemaal gerestaureerd en op 12 november 2014 weer geopend door Prof. mr. Pieter van Vollenhoven.

Ben je nieuwsgierig geworden en wil je de oudste Europese Boerderij bezoeken? Dat kan! De oudste Boerderij van Europa opent jaarlijks haar deuren tijdens Open Monumentendag! Aanschouw met eigen ogen het prachtige bouwwerk en snuif de geuren van vroeger nog eens op.